Onko tämä sivu mielestäsi hyödyllinen

sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Venezuela aikoo ostaa lisää aseita Venäjältä

Venäläinen politiikan analysoija kertoi viime torstaina RIA Novosti -lehdelle, että Venezuela aikoo hankkia Venäjältä suuren määrän uutta aseistusta lähi tulevaisuudessa. Epävirallisten raporttien mukaan Venäjä ja Venezuela ovat jo tehneet kehys sopimuksen keskiviikkona Venäläisten ilmatorjunta järjestelmien, taistelupanssarivaunujen ja sotilas kuljetuskoneiden toimittamisesta tähän Latinalaisen Amerikan valtioon.

Ruslan Pukhov, Strategisen analyysien ja teknologian keskuksen johtaja kommentoi tätä sopimusta;

"Uusi sopimus todennäköisesti sisältää Igla olalta laukaistavien ilmatorjunta ohjuksien, Il-76MD kuljetuskoneiden ja T-90 taistelupanssarivaunujen toimituksia".


Tämän lisäksi Pukhov arvioi Venezuelan kykenevän käyttämään 5 miljardia dollaria tai jopa enemmänkin Venäläisiin ase järjestelmiin, seuraavan 10 vuoden aikana. Samalla hän mainitsi vuoden 2006 Saabin ilmoituksen, että se ei voi jatkaa liikkuvien ilmatorjunta järjestelmien toimittamista Venezuelalle, johtuen Yhdysvaltojen ase saarrosta, minkä vuoksi Iglan kaltaiset olalta ammuttavat Venäläiset ilmatorjunta ohjukset ovat varmasti lähes itsestään selvä ratkaisu.

Tämä ase saarto on tehnyt Venezuelan armeijan (Yhdysvaltalaisten) C-130 "Hercules" kuljetuslentokoneiden huoltamisen vaikeaksi. Tällä hetkellä Venäjältä on saatavissa useita Il-76 kuljetuslentokoneita, sen jälkeen kun sopimus Kiinan kanssa meni puihin, johtuen teknisistä ongelmista.

Pukhov myös mainitsee, että Venezuela saattaa olla erittäin kiinnostunut ostamaan Venäläisiä T-90 taistelupanssarivaunuja, johtuen niiden erinomaisesta vastineesta rahalle. T-90 taistelupanssarivaunujen pääasiallisena valmistajana toimii Uralvagonzavod:in tehdas Uralilla. Tehtaan puhemies on jo maininnut, että Venäjän panssarivaunut ovat ylivertaisia ulkomaisiin malleihin nähden, kun puhutaan tulivoimasta, liikkumiseen liittyvästä suoritus kyvystä ja panssaroinnista, mutta maksaen vain puolet muiden järjestelmien hinnasta.

Virallinen Uralvagonzavodin edustaja kuitenkin mainitsi, että tehtaan tulisi toimi täydellä teholla, jotta se voisi toimittaa huomattavia tilauksia, mikä käytännössä tarkoittaa, että menee muutamia vuosia, ennen kuin yritys kykenee toimittamaan uusia taistelupanssarivaunuja ulkomaisille tilaajilleen.

Vuosien 2005 ja 2006 aikana Venezuela osti yli 50 taisteluhelikopteria, 24 Su-30Mk2 hävittäjää, 12 Tor-M1 ilmatorjunta järjestelmää, sekä 100.000 kappaletta AK-103 rynnäkkökivääreitä Venäjältä. Näiden ostojen hinnaksi on arvioitu noin 4 miljardia dollaria, riippuen lähteestä.

Asiaan palataan, kunhan lisätietoja tulee.

Lähde: RIA Novosti
Kuvassa: T-90E taistelupanssarivaunu

1 kommentti:

Panssari kirjoitti...

Sivun päivitys tuntuu loppuneen mikä sinällään harmi koska aseiden valmista, asetehtaita ja kauppaa käsitteleviä sivuja ei ainakaan suomeksi liiemmin ole.