Onko tämä sivu mielestäsi hyödyllinen

torstai 1. toukokuuta 2008

Venäjän ilmavoimat sai käyttöönsä uuden strateginen pommittajan

Uutistoimisto RIA Novosti on julkaissut artikkelin, jossa se kertoo Venäjän ilmavoimien saaneen käyttöönsä uuden Tupolev Tu-160 ”Blackjack” strategisen pommittajan. Virallinen vastaanotto seremonia pidettiin Kazan lentokonetehtaalla viikko sitten tiistaina.

Tu-160 “Blackjack” on yliääni kone, vaihtuvalla geometrialla varustettu raskas pommitaja (lue; strateginen pommittaja). Sen päätehtäviin siis kuuluu lähinnä iskeä strategisia kohteita vastaan ydin aseilla, risteily ohjuksilla tai perinteisemmillä pommeilla. Se kykenee toimimaan joka säällä, päivällä ja yöllä, sekä operoimaan kaikilla leveysasteilla.

Lentokone malli itsessään on ollut käytössä jo vuosikymmeniä, suunnitelijana toimi lentokoneiden suunnittelu veteraani Tupolev. Tuotantoon Tu-160 pääsi vuonna 1984 ja käyttöönotto suoritettiin Venäjän ilmavoimissa 1987. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vain yksi Tu-160 on valmistettu (käyttöönotto vuonna 2000). Tämä uusi pommittaja on 16.sta kyseisen mallin lentokone, joka on valmistettu. Erona edeltäjiinsä nähden tässä uudessa lentokoneessa on täysin uusi ammunnan hallinta järjestelmä, sekä tietenkin päivitetty avioniikka ja navigointi välineistö.

Ilmavoimien henkilöstö päällikkö Igor Khvorov kommentoi;

Yhdistettynä Tu-95 ”Bear” pommitajien kanssa, nämä lentokoneet auttavat meitä pitämään yllä strategista yhdenvertaisuutta potentiaalisten vihollisten kanssa, sekä tietenkin parantaa Venäjän omaa kansallista turvallisuutta”.

Useiden lähteiden mukaan Tu-160 pommittajien lisäksi Venäjän ilmavoimat kykenee lennättämään 141 kappaletta Tu-22M3 ”Backfire” ja 40 kappaletta Tu-95MS (ja muut variantit) pommittajia. Tämä uusi pommittaja on siirretty ilmeisesti 121. raskas pommittaja rykmenttiin Engelsin ilmavoimien tukikohtaan.

Alexei Fyodorov, UAC:in (Unified Aircraft Corporation) presidentti kommentoi seremonia tilaisuudessa seuraavasti;

Kazanin lentokonetehdas on ainoita, jotka kykenevät nykyiseltään rakentamaan Tu-160 pommittajia, niitäkin pienissä määrissä. Pian saamme kuitenkin valmiiksi useiden strategisten ja pitkän matkan pommittajien valmistus työt ja toimittaa nekin ilmavoimillemme”.

Hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan näiden lentokoneiden tyyppejä (tietenkin osan ollessa Tu-160:siä…), saatikka sitten valmistettavien koneiden määrää.

Hän myös jatkoi näin; ”Tulevaisuuden lentokoneista sen verran, että ne tulevat todennäköisesti olemaan täysin uutta mallia, uusilla spesifikaatioilla. Kun saamme valmiiksi alustavan teknisen näkemyksen tulevaisuuden koneesta, aloitamme prototyyppien valmistamisen”.

Tämä viittaa suoraan siihen, että uusia pitkän matkan pommittaja malleja ei tulla näkemään vielä vuosikausiin Venäjän suunnalta.

Lähteet: RIA Novosti
Aiheeseen liittyvää luettavaa:
Federation of American Scientists - Tu-160
Kuvassa: Tupolev Tu-160 "Blackjack"

Ei kommentteja: